`

Cranio Sacraal Therapie”

Cranio Sacraal Therapie

Cranio sacraal therapie is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode die diepe ontspanning teweeg brengt in je lichaam en geest en het zelf herstellend vermogen stimmuleerd. Cranio Sacraal Therapie heeft zijn wortels in de osteopathie en is ontstaan als een specifieke benadering binnen dit bredere veld. William Sutherland, een Amerikaanse osteopaat, wordt vaak beschouwd als een van de grondleggers van craniosacraaltherapie. In het begin van de 20e eeuw ontwikkelde Sutherland het concept dat de schedelbotten beweeglijk zijn en dat er een ritmische beweging is in het hersen-en ruggenmergvocht, bekend als de craniosacrale ritmische impuls. John Upledger, een osteopaat, bouwde voort op Sutherlands werk en ontwikkelde de craniosacraaltherapie verder als een onafhankelijke discipline. Craniosacraaltherapie richt zich op het voelen en verbeteren van de beweging van de schedelbotten, ruggemerg en hersenvliezen en het algehele bindweefselsysteem om de algemene gezondheid en het welzijn te bevorderen.

Fascia / Bindweefsel

De hersen- en ruggenmergvliezen maken onderdeel uit van een groot netwerk aan bindweefsel door ons hele lichaam. We noemen dit fascia. Alle structuren in ons lichaam (botten, spieren, organen, zenuwen, bloedvaten) zijn omhuld door fascia. Afhankelijk van de localisatie en de funktie ter plekke kan de fascia juist heel elastisch (spieren, organen) tot juist vooral heel sterk en straf (hersenvliezen, botvlies) zijn. De mate van elasticiteit draagt bij aan ons vermogen tot vrij kunnen bewegen en funktioneren.

Spanning in de fascia

Verhoogde spanning in de fascia kan vele oorzaken hebben met veel klachten tot gevolg. In de behandeling wordt er gewerkt aan het ontspannen van de fascia. Als de therapeut contact maakt met het weefsel (de fascia), dan worden we ons bewuster van de spanningen in ons lichaam en kunnen beter voelen en luisteren naar wat ons het weefsel te vertellen heeft. Zo kunnen oude emotionele herinneringen omhoog komen van lichamelijke ongevallen of trauma’s. Het verwerken daarvan geeft ontspanning en nieuwe inzichten. Een ontspannen fascia geeft ruimte om te bewegen in de breedste zin van het woord.

Cranio-Sacraal Therapie

Een zachte behandel methode, die gebruikt wordt om klachten van uiteenlopende aard te behandelen en de gezondheid te bevorderen. Cranio-Sacraal Therapie heeft een diepe ontspannende en regulerende werking op het (autonome) zenuwstelsel en het (fasciale) bindweefselsysteem en daarmee op het totale functioneren van alle orgaan- en lichaamsfuncties. Bij de cranio-sacraal therapie onderzoekt de osteopaat met zijn handen voornamelijk het neuro-fasciale systeem.Hij onderzoekt de mate van bewegingsvrijheid van het zenuwstelsel en het bindweefsel systeem en alles wat hiermee direct of indirect mee verbonden is.Deze weefsel structuren hebben allen hun eigen functie en beweeglijkheid, maar oefenen ook invloed op elkaar uit. Waar beweging verloren is gegaan, wordt deze zoveel mogelijk gecorrigeerd.

Bio-Dynamische Therapie

Een Bio-Dynamische behandeling werkt toe naar een evenwicht tussen lichaam en geest. Uit onderzoek blijkt, dat het lichaam een afdruk is van fysieke krachten, veroorzaakt door ongelukken, verwondingen, langdurige stress of emotionele shocks. Deze fysieke krachten hebben hun weerslag op het lichaam en worden vaak in het lichaam vastgehouden. Met een Bio-Dynamische behandeling geef je het lichaam de mogelijkheid om overgebleven spanningen, veroorzaakt door trauma's, los te laten. Deze behandeling is een dynamische behandelingswijze die zorgt voor een Somato-Emotional Release (lichamelijke en/of emotionele ontlading).

Bio-Dynamische behandeling:

  • Behandeld de mens in zijn totaliteit.
  • Maakt gebruik van subtiele technieken in aanraking en dialoog.
  • Maakt de verbinding tussen emoties en lichamelijke reacties duidelijk.
  • Geeft inzicht in het ontstaan van klachten.
  • Verhoogt het zelfgenezend vermogen en weerbaarheid van lichaam en geest.
  • Brengt de mens weer in contact met zichzelf.
  • Geeft lichamelijke en geestelijke ruimte en ontspanning.

Toepassingsgebied:

  • Spanning en stress in het dagelijks leven.
  • Problemen in het persoonlijk- en/of arbeidsleven die klachten met zich meebrengen in het lichamelijk en emotioneel beleven

Meer info: www.upledger.nl