`

Osteopathie bij baby's”

Osteopathie bij baby’s

Een osteopaat gebruikt alleen de handen om via zeer lichte mobilisaties op het niveau van lichaams- en weefselritmen de beweeglijkheid van alle weefsels, gewrichten of organen te herstellen. De technieken worden op alle deelaspecten van het lichaam (pariëtaal, visceraal en craniaal) toegepast. Een osteopaat geeft het lichaam de ruimte om zichzelf te herstellen. De behandeling is afgestemd op de patiënt en de techniekkeuze waarborgt een veilige en doeltreffende behandeling. Baby's en kleine kinderen worden niet gemanipuleerd.

Osteopathie bij huilbaby’s & onrustige baby’s

Door de zachte technieken is osteopathie bij uitstek geschikt voor het behandelen van baby’s. Tijdens de zwangerschap of bij de geboorte kan er een bewegingsverlies ontstaan in de schedel of kunnen er blokkades ontstaan in de nek, rug of buik. Door de blokkades kan een baby onrustig worden. De baby zit niet lekker in zijn vel en zal daardoor veel huilen. Ook kan het darmstelsel over- of onderprikkeld raken, doordat een zenuw, die o.a. de darmen aanstuurt, geïrriteerd kan raken door een blokkade in de schedelbasis. Hierdoor ontstaan er darmkrampjes, winderigheid, obstipatie en reflux. Door lichte mobilisaties van de schedelbasis word er irritatie van de zenuw weggenomen en functioneert deze beter. Vanuit de schedelbasis loopt ook een zenuw naar het halsgebied. Deze zenuw is verantwoordelijk voor de coördinatie van het slikken, ook hiermee kunnen problemen ontstaan. 

Mogelijke symptomen:

  • voorkeurshouding hoofd en/of romp
  • alleen links of rechts kijken of als een banaan liggen
  • scheefaangezicht, plat achterhoofd, verkrampt nekje
  • niet op de rug of buik willen liggen
  • slik problemen, spugen (reflux)
  • slecht slapen, darmkrampjes / kolieken, heel onrustig, terug komende oorontsteking, niet kunnen omrollen enz.

Wanneer een ontroostbare baby ?

Als de baby per dag meer dan 3 uur continu huilt en per week meer dan 3 dagen. Het zijn baby’s die ogenschijnlijk zon reden continu huilen en zich niet laten troosten, ook niet na het luier wisselen of na de voeding of op de arm. Dit huilen gebeurt vaak overdag, soms ook s’ avonds en s’ nachts.